SWITCH SECTION

Slik bygger du kjølerom

Det er noen ting du bør huske på, som lufting og isolering samt å minimere strømforbruket og fuktinntrengning.

For Thermocold Kdf AS

Jørgen Johansen

Thermocold Kdf AS

3. september 2020
For Thermocold Kdf AS

Jørgen Johansen

Thermocold Kdf AS

3. september 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200903114742743.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200903114741915.png?maxwidth=2000
Kjølerom.png
0

Hvis du ønsker å bygge et skreddersydd kjølerom i boligen din, har vi laget en rask liste med tips til deg. Husk at planleggingen er halve jobben!

I denne tråden finner du også mange svar fra folk som har bygget det perfekte kjølerommet.

Lufting og isolering

Hvis du bygger kjølerommet mot yttervegger eller kaldt loft, må du lekte det ut med 5 cm. Da får du kontroll på luften og riktig temperatur hele året. Spaltene på 5 cm, som blir synlige fra utsiden av kjølerommet, kan du dekke til senere med ønsket materiale. Men husk å lage noen luftehull inn mot utlektingen, ellers stenger du for luftsirkulasjonen.

629
b-0TrueFalse

Du kan redusere strømforbruket og driften/slitasjen på kjøleaggregatet med 10–15 cm isolasjon i veggene. Vær nøye med isolasjonen, slik at den ikke siger nedover med tiden og etterlater seg tomrom i toppen av veggen.

Bruk en fuktsperre med 0,2–0,25 mm tykkelse rundt hele rommet for å hindre fuktinntrenging i vegger, gulv og tak. Monter den før du lekter ut for isolasjon, og sørg for at alle skjøter overlappes og tapes godt.


447
true
b-0TrueFalse
0

Overflater og behandling

Gran er anbefalt tresort i kjølerom – andre tresorter kan sette smak og lukt på uemballert mat. Dekk til isolasjonen med ullpapp og fest den på stenderverket før du monterer panel. Alternativt kan du bruke glatte, diffusjonstette materialer, som baderomspanel, men da må du lekte ut ca. 3 cm fra ullpappen og la det være glippe oppe og nede, slik at luften kan sirkulere bak platen.

Ubehandlet gran er det tryggeste, men du kan benytte overflatebehandlet panelet i kjølerommet. Bruk i så fall en diffusjonsåpen og vannbasert panellakk, men da er det altså fare for at lukten fra malingen eller lakken setter seg i maten.

Dører

Normalt leveres kjøleromsdører som utenpåliggende eller integrerte. Vil du at døren står i stil med resten av kjøkkenet, velg en integrert. Den felles inn i veggen og kan kles med en dekkside lik resten av kjøkkenet. Utenpåliggende dører kan vurderes om du skal lage vinrom eller ølkjøler, da de kan fås i glass.

981
c-84TrueFalse

Kjøleaggregat

Du kan få tak i kjøleaggregat som ikke krever utvendig plass, da du setter det i fra innsiden av kjølerommet. Luften til og fra aggregatet føres gjennom ventiler eller et plastdeksel. Det eneste vedlikeholdet du trenger å gjøre er å rengjøre et støvfilter som er plassert i fronten av aggregatet inne i kjølerommet.

Splittaggregat – et todelt kjøleaggregat – er også å anbefale. Da plasseres kompressordelen gjerne i vaskerommet eller kjeller-/tekniskrom opptil 10 meter unna.

Lys

Det finnes kjøleaggregater med kontakter som du kan hente strøm ifra og koble til lys i taket.

606
true
c-84TrueFalse
Les også
c-84TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220506135620704.jpg #FFFFFF
Les også