Mye hjemmetid de siste årene har ført til en sterk interesse for deilig mat og vin. Tusenvis har tatt vinkurs på Internett, mange har lest og lært noe om vin og vi drikker mer og dyrere vin enn før. Derfor har mange lyst på et elegant vinrom, og flere enn før har skaffet seg det de siste årene. Vinrommet er et kult produkt som øker verdien på boligen.
Et vinrom er funksjonelt og praktisk, men kan også sees på som et stilig møbel, og design-mulighetene er mange. Nå kan du bygge vinrommet selv fra start til slutt, kjøpe komplette byggesett som minner om LEGO-klosser som klikkes sammen eller du kan bestille skreddersydde vinrom fra profesjonelle fagfolk.
I denne artikkelen vil vi først og fremst ta for oss design-mulighetene du har til ditt nye vinrom. Ønsker du praktiske byggeråd, skisser, inspirerende bilder og gode svar fra kuldemesteren i Thermocold, Jørgen Johansen, kan du lese denne tråden: Hvordan bygge vinrom? Gjerne delta i diskusjonen selv!
Formålet med vinrommet
Før du begynner å planlegge vinrommet, bør du tenke på formålet. Ønsker du deg først og fremst et praktisk vinrom – et mørkt, svalt rom med gunstige forhold, der målet er å lagre flest mulig flasker på best mulig og nøyaktig måte? Eller ønsker du deg et vinmøbel – et smykke i boligen, plassert under trappa, i kjellerstua eller i hallen? Hva med et glassfelt eller en -luke i gulvet hvor du kan se ned på vinsamlingen?
Hvor mange flasker?
For å begynne et sted, kan du vurdere ut ifra hvor mange flasker du har i dag og hvor mange flasker du ser for deg å ha i fremtiden. Noen skal begynne å samle for første gang og har kun 14 flasker, mens andre har flere hundre flasker og vurderer sitt fjerde vinskap.
Plassen
Finn gjerne to eller tre mulige plasser i boligen, og vurder de opp mot antall flasker og formålet med vinrommet.
Størrelse, aggregat og pris
Før du setter i gang med vinrommet, bør du også bestemme deg for type dør og et vinaggregat.
Det koster ikke mye mer for et vinskap på 1 x 1 m enn 2 x 2 m. Jo større vinrom du bygger, jo billigere blir det per kvadratmeter. Du trenger uansett et aggregat, og for å øke størrelsen på rommet trenger du bare flere paneler og hyller.
Du må ha et vinaggregat, og mange velger utenlandske modeller til 30–40 000 kroner, men det finnes norske aggregater til ca. 17 000 kroner, og da blir startsummen lavere. Da trenger du i tillegg bare paneler og hyller.
Et vinrom koster ofte 70–80–90 000 kroner, men du får fine løsninger fra 50 000 kroner.
Hvilken type dør?
Isolerte dører deles gjerne inn i 3 grupper: integrerte, utenpåliggende og skyvedører.
En integrert dør felles inn i veggen, og er mest brukt når vinrommet er bygget på for eksempel kjøkkenet eller ut mot en gang, der man ønsker at døren står i stil med resten av interiøret. For matchende stil, kan du montere på en møbelplate fra kjøkkenleverandøren din. Alternativt kan du få en rustfri stålfront.
En utenpåliggende dør er enkel og grei, og ligger på utsiden av veggen. Fire plastvinkler festes i lysåpningen med metallinnlegg som magnetlisten fester seg til. Du kan også få utenpåliggende dører i glass.
Skyvedør i glass er populært og gir normalt godt innsyn i rommet. Disse bestilles vanligvis etter mål. Husk å velge god U-verdi på glasset, for å best mulig holde på temperaturen.
Design- og materialvalg
Du kan enten bygge vinrommet selv i treverk, plast og isolasjon, eller kjøpe et ferdig elementrom på mål og klikke det på plass. Sistnevnte er det enkleste og beste, men det går fint an å bygge selv. Begge løsningene kan kombineres med en glassdør eller glassvegg.
Kjøleromspaneler
Fordelene med å bestille ferdiglagd standard eller tilpasset vinrom, eksempelvis 5 cm tykke paneler i sort, er at vinrommet like enkelt kan demonteres og flyttes/selges eller bygges på. Det blir også skikkelig isolert og helt tett. I tillegg får du til å sette opp de fleste panel-vinrom på én kveld og gjøre det klar til bruk, litt avhengig av størrelse og design.
Selve rommet setter du sammen uten skruer – du bruker bare en medfølgende nøkkel til å låse sammen gulvet, veggene og taket.
Paneler gir utmerket kontroll på klimaet i rommet og et lavt strømforbruk.
Vinrom i treverk
Å bygge vinrom i treverk er fullt mulig. Mange klarer å bygge dette på egenhånd, mens andre behøver hjelp fra en snekker. Du kan se byggeoppskriften og hvordan dette utføres i denne tråden, men i grove trekk bygger du et rom inni rommet, med en liten klaring/lufting mot eksisterende vegger.
Dersom du eksempelvis bygger vinrommet i et hjørne i kjelleren, begynner du med litt klaring til de to veggene. Deretter bygger du gulvet, veggene og taket med plast på utsiden, legger isolasjon mellom stenderverket og bruker for eksempel panel i rommet.
Det blir litt mer jobb å bygge i tre, det tar litt mer plass og det er noen materialer du ikke kan bruke inne i vinrommet, eksempelvis gipsplater, MDF-plater og vanlige sponplater, da de må tåle høy fuktighet.
Vinrom med glassvegger
På Instagram har det dukket opp mange stilige vinrom som er bygget med glassvegger. Disse er flotte design-møbler, men er ofte uten kjøling. Noen av disse vinrommene har glassvegger med lav U-verdi, og kan derfor også ha kjøling i rommet. Men her må man ha store aggregater, da de fleste glassrommene du ser i sosiale medier eller på restauranter er for drikkevin – vinen lagres her ved serveringstemperatur på 16–18 ℃.
Hvis du ønsker 12 ℃ i et slikt glassrom, kreves nøye dimensjonering – det kan være lurt å kontakte fagfolk for hjelp med utregningen og valg av kjøleaggregat. Noen ganger kan det være smart å vurdere mindre glassfelt eller glassdører.
Til slutt
Det er du som bestemmer hvilken løsning du går for, hva slags type rom du vil bygge og hvilke kvaliteter du helst vil ha. Gjerne les mer om disse tingene i denne tråden: Hvordan bygge vinrom?